Епископ Феодосий совершил поминовение жертв агрессии НАТО

Епископ Рашко-Призренский и Косовско-Метохийский Феодосий с духовенством Приштинского наместничества совершил поминовение жертв агрессии НАТО и бомбардировок в 1999 году. Парастас был отслужен около памятного креста во дворе Дома культуры в Грачанице.

Обраћајући се присутнима Владика Теодосије је казао да се данас окупљамо овде око овога крста који је симбол страдања Господа Христа, који је као невина жртва пострадао ради спасења света. “Овај крст је и симбол свих невиних жртава, свих жртава који су невино пострадали. Али овај крст собом наговештава и нови живот и васкрсење. Господ је после крста васкрсао и нама отворио пут у вечни живот и Царство небеско. Тако и на овим просторима након страшних година рата, страдања и невиних жртава, наш народ и даље живи на овим просторима, сећајући се свега оног што се десило али имајући пред собом нови живот.”

У наставку беседе Владика је нагласио да смо због својих предака  и невиних жртава дужни да останемо овде и сачувамо своју веру. “Дужни смо да наставимо све оно што су наши преци поставили и учинили, да буде часно, поштено и достојно човека. И не само да живимо на овом простору, него да сачувамо и своје име и свој језик и своју веру, да сачувамо све то ради ових жртава које су и свој живот управо дале, зато што су били једног имена, једне вере и што су се тада нашли насупрот оних који су сејали смрт”, казао је владика Теодосије.

This text will be replaced

Беседа Епископа Рашко-призренског Теодосија

var so = new SWFObject('/sites/default/files/jwplayer/player.swf','ply','470','24','9','#ffffff');
so.addParam('allowfullscreen','true');
so.addParam('allowscriptaccess','always');
so.addParam('wmode','opaque');
so.addVariable('file','/sites/default/files/users/4/media/audio/ept_parastos_240311.mp3');
so.write('mediaspace1');

Председник општине Приштина са седиштем у Грачаници Небојша Николић казао је да памтимо НАТО агресију и да је нећемо заборавити, али да смо на овом простору свој на своме и да ту желимо да живимо у миру са свима осталима.

После парастаса представители Скупщины г.Приштины, Союза общин Косово и Метохии и Общества похищенный и пропавших без вести возложили ко кресту цветы, а члена Культурно-просветительского объединения Косово и Метохии представили подготовленную программу.