ПОДРШКА ИНИЦИЈАТИВИ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ НА ПОМОЋИ ОПСТАНКУ СРБА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

Поводом јучерашње изјаве Председника Србије Господина Александра Вучића, на састанку са политичким представницима нашег народа на Косову и Метохији у Куршумлији, Епархија рашко-призренска свесрдно поздравља иницијативу Председника и најаву да ће држава Србија у предстојећем периоду учинити додатне кораке како би охрабрила наш народ да опстане и остане на својим вековним огњиштима. Посебно је важно да ће финансијску помоћ добити сви грађани који живе на Косову и Метохији, незапослени по 200 евра по особи, а запослени и свако дете по 100 евра. Ова финансијска помоћ државе ће знатно допринети економском опоравку нашег народа који је додатно угрожен због недавних поплава и пандемије коронавируса.

Такође, искрено поздрављамо и најаву градње КБЦ у Грачаници и модернизацију постојећег КБЦ у Косовској Митровици, као и улагања у образовне установе и инфраструктуру у српским срединама. Косовска Митровица и Грачаница су два центра од кључног значаја за здравство и образовање нашег народа на Косову и Метохији. Овим најавама и конкретним мерама које ће бити предузете, држава Србија јасно шаље поруку да чврсто остаје уз свој народ на Косову и Метохији, и северно и јужно од реке Ибра, што ће значајно допринети охрабрењу и помоћи онима који су у тешкој економској ситуацији. Наша Епархија већ годинама, уз помоћ Канцеларије за Косово и Метохију  Владе Републике Србије, опстаје са својим свештенством, монаштвом и верним народом у веома тешким безбедносним и економским условима. Ово је прилика да се још једном, и на овај начин, захвалимо нашој држави и нашем народу који живи у централној Србији и дијаспори, на свој помоћи коју нам несебично пружају.

Нама, који данас живимо на простору Косова и Метохије, сасвим је јасно да су наша Држава  и  Црква од кључног значаја за опстанак народа и очување Косова и Метохије. Доприносећи, свако на свој начин и у оквиру својих могућности и одговорности, имамо историјску обавезу да заштитимо и очувамо оно што поседујемо и посебно тиме, да охрабримо наш народ на живот, који је и поред свих невоља и недаћа остао на овим просторима. Ми се искрено надамо, ако  Бог да, да ће и они, који су под разним притисцима морали да се одселе, да ће се у догледно време вратити својим домовима и огњиштима, где год је то могуће. Као Црква остајемо и даље дубоко посвећени јачању јединства у нашем народу, око наших вековних светиња и духовних вредности, које су нас вековима и очувале на овим светим просторима.

Грачаница, 27. фебруар 2021. године

Eпископ рашко-призренски